Chociaż w wielu domach odeszło się już od samodzielnego przygotowywania przetworów, przetwórstwo owocowo-warzywne w naszym kraju ma się bardzo dobrze. Wszystko dlatego, że w wielu przepisach marynaty, czy owoce w zalewie są wręcz niezastąpione. Kiedy warto po nie sięgnąć? W jakich recepturach się sprawdzają?
Wytrawne przepisy
Zaprawy, których dostarcza nam przetwórstwo owocowo-warzywne znajdują zastosowanie chociażby przy przygotowywaniu różnego rodzaju sałatek. Dodatek ogórków konserwowych czy kiszonych świetnie je ożywia i dodaje całości lekkości.
Trudno wyobrazić sobie nawet klasyczną sałatkę jarzynową bez dodatku ogórków kiszonych. Doskonale smakuje też połączenie wędzonego kurczaka lub ryby różnego rodzaju marynatami. Wystarczy dodać do nich cebulę i odrobinę majonezu i pyszna sałatka gotowa.
Słodkie przepisy
Przetwory słoikach świetnie sprawdzają się również przy przygotowywaniu wielu słodkich potraw. Wiśnie, czy śliwki można wykorzystać na przykład przy pieczeniu ciast. Stanowią doskonałą alternatywę dla świeżych owoców, a po upieczeniu często nie odbiegają od nich smakiem. Zimą i wczesną wiosną, kiedy świeże owoce nie są jeszcze dostępne, warto używać właśnie tych z syropów.
Truskawki, czy maliny ze słoika mogą natomiast stanowić świetny dodatek do deserów. Przełamią smak słodkich lodów, czy budyniu, bardzo dobrze sprawdzą się też w roli dekoracji.
Domowe czy kupione?
Tu zdania są podzielone. Niektórzy uparcie twierdzą, że domowe przetwory i marynaty nie mają sobie równych. Często są to jednak osoby, które już dawno nie miały okazji spróbować przetworów, których obecnie dostarcza nam przetwórstwo owocowo-warzywne. Przez lata w sektorze tym zaszło wiele korzystnych zmian, dzięki czemu produkty, które oferuje obecnie, są doskonałe pod względem jakości.
Ważne, by w każdym przypadku wybierać przetwory jak najlepszej jakości. To od nich zależy bowiem ostateczny smak całego dania, dlatego z pewnością nie warto sięgać po tańsze zamienniki, czy słoiki, które latami zalegały w piwnicy.